hey ! itu aku !

My photo
i'm not a beauty queen. i'm just beautiful me.

Monday, September 5, 2011

kisah seekor katak kecil yang pekak

assalamualaikum...
   kali ni ak nk kongsi ngan kowg satu cite. ak rse kowg sume da pna denga cite ni. tp x slh ak tulis blek sbb ade gak owg yg ta pna denga cite ni. maklumlah, dlu kcik2 mls m'bace...hehe..

***********
   Pada suatu hari ada sekumpulan katak-katak kecil berlumba lari.. Tujuannya adalah mencapai puncak sebuah menara yang sangat tinggi.
Penonton berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan itu dan memberi semangat kepada para peserta…Perlumbaan dimulakan…
Secara jujur tak satu pun penonton yakin bahawa katak-katak kecil itu akan mencapai puncak menara.
Terdengar suara:

“Oh, jalannya terlalu sukar !!
Mereka TIDAK AKAN sampai ke puncak!!
Menaranya terlalu tinggi…!!”

Katak2 kecil mulai berjatuhan… Satu persatu…Kecuali mereka yang tetap bersemangat menaiki menara perlahan- lahan…semakin tinggi…dan semakin tinggi.. Penonton terus bersorak..

“Terlalu sukar !!!
Tak seekor pun akan berjaya!”

Lebih banyak lagi katak kecil letih dan menyerah…Tapi ada seekor katak yang terus menaiki hingga semakin tinggi dan tinggi…Dia tidak menyerah!

   Akhirnya, katak kecil yang telah berusaha keras menjadi satu-satunya yang berjaya sampai ke puncak menara…Semua katak kecil yang lain ingin tahu bagaimana katak ini boleh melakukannya? Salah seekor wartawan bertanya apakah rahsia kejayaan katak tersebut?
Ternyata…
Katak yang menjadi pemenang itu seekor katak yang PEKAK!!!

********** TAMAT **********

moral of the story:
Jangan mendengar kata-kata atau tanggapan negatif orang lain terhadap usaha yang kita lakukan…kerana menjadi fitrah manusia suka melihat kegagalan manusia lain daripada melihat kejayaannya.
Justeru itu, tetaplah selalu….POSITIF!
Dan yang paling penting, Buat PEKAK jika orang berkata kepada kita, “Engkau takkan mampulah capai cita-cita engkau tu!” Selalulah berfikir dan berkata..SAYA BOLEH!

oleh itu gud luck kpd kwn2 yg nk exam x lme lg n tak lupe gak yg ingin melanjutkan pljrn ke universiti.. jgn lupe jgak doakn ak b'jaye kt cne.. :)

No comments:

Post a Comment